"Leśne Smaki" w Nowosiółkach

Relacje z wydarzeń » Rok 2019 » "Leśne Smaki" w Nowosiółkach

Jako przewodnicy skorzystaliśmy ze szkolenia "Leśnych Smaków", które odbyło się w Nowosiółkach przy Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim Knieja w dniu 13 kwietnia 2019 r.
 
Celem szkolenia było zapoznanie się z ofertą turystyczną na sezon 2019, dla grup zorganizowanych, proponowaną przez smażalnię ryb Leśne Smaki. Od 3 lat jest prowadzona sezonowa smażalnia ryb, oferująca smażonego pstrąga na maśle, dania z dziczyzny oraz dania regionalne. Ponadto oferta zawiera degustację win węgierskich wraz z regionalnym poczęstunkiem.
Program szkolenia obejmował:
 
1. Na początek Kisełycia - żur owsiany z przysmażaną cebulką i ziemniakami. Praktycznie zapomniane danie regionalne mocno związane z grupą etniczną Łemków i Bojków.
2. Degustacja win z południa - win węgierskich wraz z prelekcją dotyczącą kultury spożywania wina oraz sposobów wytwarzania tego trunku.
3. Czym zaskoczą nas Dzikie Bieszczady? - zapoznanie się z ofertą sezonową Biura Podroży "Dzikie Bieszczady", nowymi produktami i zasadami współpracy.
4. Co nowego w Kniei? - czyli  ekspozycja Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego wraz z aktualną ofertą na 2019 rok.
5. Podsumowanie i zakończenie szkolenia miało miejsce przy ognisku - wraz z jednoczesną integracją przy gorącej kiełbasce zapewnioną przez gospodarzy tj. Państwo  Wałachowscy.
 
tel. kom. 603 115 158 Paweł Wałachowski
 
 
O tym już piszą gazety :